Associació Memòria de Mallorca
Memòria de Mallorca ha ofert en repetides ocasions al Govern de les Illes Balears el fons documental fotogràfic de les causes judicials franquistes entre els anys 1936 i 1939
És tracta d’un arxiu digitalitzat de 294.332 documents processats en imatges.
tempsdelamemoria 19/01/2019 - 16:12:43

Memòria de Mallorca ha ofert en repetides ocasions al Govern de les Illes Balears el fons documental fotogràfic de les causes judicials franquistes entre els anys 1936 i 1939

És tracta d’un arxiu digitalitzat de 294.332 documents processats en imatges, corresponents a 2.761 causes judicials del període 1936-1939, que contenen 4.653 noms de persones encausades per la repressió franquista a les Illes Balears.

El projecte “Totes les Causes” va ser subvencionat pel Ministeri de Presidència l’any 2010, així durant gaire bé dos anys, 2010- 2011- 2012, MdM va poder contractar laboralment a dos joves universitaris per acudir diàriament a la font del documents originals que es troben a l’Arxiu Històric del Jutjat Militar de Balears, a Palma, després de que MdM obtingues els permisos i la autorització dels responsables de l’arxiu, per fotografiar, digitalitzar, catalogar i arxivar cada un dels processos en carpetes individualitzades, relacionant els noms amb els números de causes. Les despeses ocasionades consten detallades a la memòria justificativa del projecte, de la mateixa manera que el cost del material necessari: ordinadors, cameres fotogràfiques, discs durs per guardar cada carpeta i altre material. El treball de coordinació, atenció, recerca i lliurament de les causes als sol·licitants es va treballar des del voluntariat per la direcció de MdM durant quatre anys, atenent més de 500 sol·licituds a través de la web, a més de la còpia de gairebé 300 causes gravades en CD que es lliuren en persona als familiars de les víctimes.

El juny de 2016 es va aprovar al Parlament Balear la Llei de Persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme a les Illes Balears, Llei que desenvolupa una Comissió de la que MdM hi forma part. A una de les reunions de la Comissió, ja amb la Direcció General de Memòria Democràtica creada per la Conselleria de Cultura (Abril 2017), Memòria de Mallorca plantejà la possibilitat de cedir l’arxiu al Govern, també intentarem posar-mos en contacte amb l’Arxiu del Regne de Mallorca, sense èxit ja que en un primer intent ens digueren que el seu director estava de baixa i després que estava de vacances.

Després de varis intents fallits, finalment mantinguérem una reunió el mes de juny de 2018 a la Conselleria, per part de MdM hi assistí la Presidenta, Maria Antònia Oliver i la Vicepresidenta, Dolors Marín, i per part de la Conselleria, la Consellera Fanny Tur i el Director de Memòria Democràtica, Manel Santana. Una vegada els presentarem el projecte acordarem que ens citarien a una pròxima reunió on també es convocaria al Director de l’Arxiu del Regne de Mallorca. Finalment ens han citat el proper dia 6 de febrer, esperam poder confirmar l’acord.

MdM sols demana que es compleixin les garanties i els objectius pels quals va ser creat aquest arxiu.

  • Garanties:

Que l’arxiu reuneixi les infrastructures necessàries, amb personal especialitzat i suficient, el correcte manteniment del material, el compromís de que la consulta sigui pública, gratuïta i es pugui fer via internet, assegurant sempre el respecte a la font de les fotografies, el bon ús i la protecció de dades sensibles de caràcter privat i personal que puguin contenir.

  • Objectius:

Donar llum i veritat a les víctimes i a les seves famílies, els documents trobats han permès per exemple localitzar fosses i identificar víctimes, i haurien de servir no sols per a les investigacions històriques i la publicació de llibres, sinó i sobretot per a la investigació judicial dels crims contra la humanitat que detallen els documents. Aquesta seria la màxima reparació per a les víctimes i aquesta és la nostra màxima prioritat: la recerca de les nostres persones desaparegudes, la declaració de la il·legalitat del tribunals franquistes i la anul·lació de les causes franquistes que aquests documents ens mostren. Sentències i condemnes encara avui vigents amb tots els noms de les persones encausades que cal ja reparar, signats pels colpistes i torturadors que condemnen i tatxen com a traïdors, conspiradors i criminals a les i als defensors del règim legal i legítim de la República.

Associació Memòria de Mallorca



Reciente
Visto
Comentado