Gob Mallorca
Gaudim del medi natural, però amb respecte a la biodiversitat, el paisatge i les persones
La Covid-19 està generant una intensificació de l’ús públic dels espais naturals, i cal evitar que aquest increment de la pressió generi degradació ambiental
gobmallorca.com 21/10/2020 - 18:57:59

Gaudim del medi natural, però amb respecte a la biodiversitat, el paisatge i les persones

La Covid-19 està generant una intensificació de l’ús públic dels espais naturals, i cal evitar que aquest increment de la pressió generi degradació ambiental

La primavera i la tardor són, per la seva bonança meteorològica, les èpoques de major afluència de persones al medi natural per a realitzar-hi passejos, excursions i altres activitats d’esbarjo. La intensitat d’ús públic és màxima els caps de setmana, especialment a la costa, les finques públiques, els espais naturals protegits i els itineraris excursionistes més coneguts.

A aquesta dinàmica enguany se li ha d’afegir l’efecte Covid-19. Les mesures preventives ja ens afecten des de fa més de 7 mesos, pel que el passeig pel medi natural s’ha convertit també en una vàlvula per alleugerir pressió mental, sortint en família o amics per gaudir de l’aire lliure en unes condicions on les possibilitats de contagi són més baixes i on la necessitat de vetllar contínuament per la distància interpersonal és menor que a pobles i ciutats. En tancament de les àrees recreatives de l’IBANAT, com a mesura adoptada pel Govern per evitar concentracions i contagis, ha generat també una dispersió de la pressió de l’ús públic sobre el conjunt del territori.

Tot plegat està tenint uns efectes evidents, i *l’afluència de persones que gaudeixen del medi natural és màxima aquesta tardor*, generant-se com a conseqüència negativa més evident la massificació en alguns espais naturals, amb la pèrdua de qualitat de la visita per als propis passejants, i també el col·lapse de cotxes a alguns pobles i a les zones d’aparcament habitual de les principals rutes excursionistes. Altres impactes sobre el medi, com les molèsties a la fauna per renous o per cans amollats, els danys a la vegetació i l’increment de l’erosió pel trànsit fora dels camins, o la contaminació per abandonament de fems es troben també entre els efectes negatius que es veuen incrementats a causa d’aquest major ú públic de la natura.

Davant això, *defensant el gaudi públic de la natura al que tots els ciutadans tenim dret, apel·lam a la responsabilitat ciutadana per minimitzar les conseqüències negatives del nostre esbarjo sobre el medi natural i sobre les altres persones*. Per això suggerim:

Si utilitzam el cotxe per arribar a la natura, cal *aparcar als espais adequats*. La majoria de pobles tenen grans aparcaments públics on fer-ho; així evitarem col·lapsar els carrers i molestar els veïnats. No s’ha d’aparcar a les voreres de camins o carreteres, ni sobre la vegetació. *Sempre que sigui possible serà millor utilitzar els mitjans de transport públic*.

*No abandonar els camins i altres zones de trànsit, ni agafar dreceres*, com a mesura de protecció per a la flora, la fauna i la gea, i també per la nostra pròpia seguretat.

Cal *respectar les finques, públiques o privades, i les seves activitats*. Per això no s’han de botar parets ni barreres tancades amb pany, i quan a les rutes excursionistes ens trobem amb barreres que poguem obrir, cal deixar-les tancades per evitar la sortida del ramat.

La *flora i la fauna* es troba protegida legalment. Podem gaudir d’elles amb l’observació o la fotografia, però *no se l’ha de molestar, recollir o arrabassar*.

*A alguns espais naturals protegits està prohibit portar cans*, i per això cal informar-se abans d’anar-hi. En qualsevol cas, i com a mesura a adoptar als espais on això no està regulat, recomanam *no dur mai els cans amollats*, per les molèsties que poden causar a la fauna silvestre i al ramat.

*Moderar el nostre impacte sonor*. No fa falta caminar en silenci absolut, però tampoc cal xerrar alt o cridar innecessàriament ja que es destorba la fauna i es molesta a la resta de persones que gaudeixen de l’entorn. Evidentment no s’han d’emprar els reproductors de música.

*Totes les deixalles que es generin (papers, envoltoris, restes de menjar, etc) s’han de retornar a casa*. Tampoc s’han d’abandonar al camp les tovalloletes higièniques, ja que la seva degradació a la natura és lentíssima (cal anar preparats amb una bossa per transporta-les a casa).

*Mai fer foc sense autorització*. La vegetació mediterrània és molt combustible, i no només a l’estiu.

Cal *complir estrictament la normativa als espais naturals protegits*, que normalment trobarem indicada als rètols informatius.

*El principi general quan facem ús del medi natural ha de ser el respecte a l’entorn i a les altres persones que el gaudeixen. Així evitarem que el nostre gaudi causi degradació ambiental i pèrdua de qualitat dels espais naturals.

 

Reciente
Visto
Comentado