Pimeco
Aquest va ser el discurs que el president de la Pimeco, Toni Fuster
Va presentar el resum d’activitats de l’any 2022
pimeco.com 06/06/2023 - 17:05:17

Aquest va ser el discurs que el  president de la Pimeco, Toni Fuster, va llegir durant l’Assemblea General de la patronal celebrada ahir, dia 5 de juny de 2023, i en què es va presentar el resum d’activitats de l’any 2022:

L'any 2022 ha estat denominat, a tots els mitjans de comunicació i també des de les institucions i la societat civil, l'any postpandèmia. Totes les esperances i les mirades econòmiques estaven posades en ell. És l'any de les eternes comparatives amb les dades del 2019 o any prepandèmia. Hi havia molta il·lusió dipositada amb un any on les bones notícies del turisme feien preveure una temporada desitjada i esperada per tots els comerciants per començar a recuperar terreny i poder tornar a les xifres del 2019.

L'Institut Nacional d’Estadística (INE) va donar xifres entorn dels 16 milions de visitants a Balears, la qual cosa suposava recuperar nivells de l'any 2019 i també situava les xifres mitjanes de despesa per turista en un 4,8% més que l'any 2019. Mallorca va rebre un 3% manco de turistes que durant 2019, i va tancar l’any amb 11,5 milions de turistes.

Degut en aquestes bones dades de turisme, durant 2022 hem vist com el sector de la restauració i hoteler han crescut molt. El sector del petit comerç també ha crescut si bé hem constatat que les despeses als comerços no han estat a l’alçada del "boom turístic" registrat. L'any de la postpandèmia s’ha convertit en l'any d'un canvi en el model de despesa. Les dades indiquen que abans de consumir determinats articles de moda, tèxtil, regals... anem a restaurants. Hi ha hagut un canvi social.

Durant aquest any 2022, i dividit en períodes d'hivern i tardor, s’han seguit fomentant les campanyes de bons de compres, que tan bons resultats han donat al petit comerç. No tan sols per l'aspecte econòmic, que és molt important, sinó també el de donar a conèixer totes les botigues de la nostra terra. Per part del Govern Balear, es va aportar 1 milió d'euros. Per part de l'Ajuntament de Palma, 1,5 milions. A proposta dels nostres socis, Pimeco va col·laborar activament amb ambdues institucions, per aconseguir que les campanyes de bons comercials continuïn sent un èxit. 

A mitjans mes de març es va posar  en marxa la campanya dels fons Next Generation. Pimeco va mantenir diverses reunions amb la direcció general de Comerç per conèixer de primera mà com i quines eren les bases per poder oferir aquests fons als nostres socis. Si bé és cert que Pimeco posa de manifest la seva discrepància en què l'empresari ha de bestraure tota la despesa i que l'IVA no serà subvencionat

Durant tot l'any 2022, Pimeco també ha participat activament en la Plataforma Recuperem Palma.  Junt amb altres institucions com Afedeco, Associacions veïnals, ADed (associació de distribuïdores) etc... i a través de distintes campanyes i notes de premsa hem donat suport a les queixes generals en la gestió de la ciutat que afecten els petits comerciants. Entre altres, hem mostrat l’oposició a tot el pla de mobilitat de Palma, amb una proposta de tancament del centre que pot convertir-lo senzillament en un centre turístic a l'estiu i un lloc tancat durant l'hivern, perquè les traves per arribar a Palma són cada vegada més nombroses. En aquest sentit, hem mantingut diverses reunions amb batlia i hem pogut constatar com, clarament, no donaven suport a cap ni una de les propostes que vàrem presentar en, almanco, dues reunions. Des de Pimeco es demana reiteradament una ciutat sostenible però accessible. Sabem que es possible. 

La creació de la zona de baixes emissions destinada a tancar l'accés als cotxes des d'Avingudes cap a la mar; la notícia de la creació d'un tramvia que tenia previst passar pel mig d'Avingudes i altres barriades de Palma; la limitació a 3 creuers diaris als nostres ports, són altres decisions anunciades aquest 2022 per l’Ajuntament de Palma i absolutament rebutjades per Pimeco, tal i com hem reiterat en nombroses ocasions mitjançant els mitjans de comunicació i els nostres canals de comunicació.

Un altre tema que ha preocupat a la nostra patronal durant l’any 2022 ha estat el nou projecte del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU). Des de Pimeco detectàrem com dins el pla estan prevists més de 200.000 metres per la construcció de noves grans superfícies. La patronal va presentar les corresponents al·legacions en aquest fet. Ni tan sols ens han contestat i, com tots ja sabem, el ple de l'Ajuntament el va aprovar dia 27 d’abril del 2023, durant la darrera reunió plenària abans de les eleccions. Seguirem treballant amb el nou govern municipal que surti de les urnes per intentar fer les modificacions que es puguin en aquest pla. 

Al llarg d'aquest any 2022, hem mantingut diverses reunions amb la regidora de Policia i la cap de Policia de l’Ajuntament de Palma, per posar de manifest, una vegada més, el malestar i la indignació que genera que, any rere any, els comerciants denunciem públicament la competència deslleial que suposa la venda ambulant il·legal. Ho hem fet a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials però la situació continua i hem de veure, estorats, com no hi ha cap voluntat política de prendre mesures serioses contra aquesta pràctica. Des de Pimeco continuarem denunciant aquesta situació fins que faci falta.

El mes d’octubre es varen convocar eleccions a Cambra de Comerç de Mallorca. Pimeco va participar amb la presentació de dues candidatures, la del Sr. Busquets i la del Sr. Mas, els quals varen sortir elegits de nou davant la candidatura presentada per Pimem Comerç. Així, Pimeco manté de nou les dues cadires que sempre ha tingut a la Cambra.

Ja per anar acabant, a finals d’any, vàrem mantenir diverses reunions amb el Sr. Iago Negueruela perquè fes d’intermediari en l'afer amb PIMEM. Ell va recollir la petició i va convocar reunions en què no es va arribar a cap acord, ja que PIMEM  va posar totes les traves possibles.

Referent a les campanyes que hem dut a terme durant 2022, hi destaquen: "Palma tot un centre de diversió”, que va ser un èxit. I la campanya protagonitzada un dels millors actors de les nostres Illes, Toni Gomila, que va escriure e interpretar un meravellós monòleg en què es defensen els valors del petit comerç. L’obra s’ha representat a nombrosos pobles i ciutats de Mallorca com Manacor, Muro, sa Pobla, Sóller, Santa Maria, Llucmajor, Inca i Porreres. S’han registrat aforaments complets a totes les localitats. Ha estat un èxit fantàstic.  L’obra fa prendre consciència de tot representa el petit comerç i emociona els petits comerciants que la veuen. 

Podríem dir que 2022 ha estat un any amb alts i baixos i que, malauradament, no ha estat l'any de l'absoluta recuperació del petit comerç. Des de Pimeco seguirem lluitant per aconseguir els nostres reptes. 

 

Reciente
Visto
Comentado