Nova Editorial Moll
Joan Villafàfila i Pako Navarro ens fan tornar als món dels cinemes de programa doble
‘Palma Grindhouse’, publicat per Nova Editorial Moll, es presenta dijous 21 a la llibreria Rata Corner, amb la presència de Házael González, Gabriel Vives i els autors
AMN 15/03/2024 - 16:15:18

Joan Villafàfila i Pako Navarro ens fan tornar als món dels cinemes de programa doble

-‘Palma Grindhouse’, publicat per Nova Editorial Moll, es presenta dijous 21 a la llibreria Rata Corner, amb la presència de Házael González, Gabriel Vives i els autors

Les pel·lícules policíaques, d’arts marcials, de venjadors i de delinqüents juvenils; les produccions espanyoles i italianes, de terror, d’erotisme o de comèdia; el cinema ‘S’ o ‘X’; una publicitat amb expressions exagerades, amb l’objectiu d’atraure el públic cap a les sales; o la trajectòria dels espais d’exhibició, la majoria ja desapareguts, són alguns dels aspectes que tracten Joan Villafàfila i Pako Navarro a Palma Grindhouse, un títol acabat de publicar per Nova Editorial Moll i que és tot un homenatge als programes dobles, o fins i tot triples, característics dels cinemes de Palma entre el 1970 i 1985, fins a l’arribada dels vídeo clubs. Aquest volum es presentarà dijous 21, a les 19 hores, a la llibreria Rata Corner (Antoni Marquès, 34, Palma), amb la participació de l’escriptor Házael González, l’historiador Gabriel Vives i els autors.

Palma Grindhouse és el resultat d’una llarga feina de recerca i de documentació, que reconstrueix tot allò que va ser el cinema popular o de consum, ‘grindhouse’, entre el final del franquisme i el començament de la democràcia: les pel·lícules de Bud Spencer i Terence Hill, les de Pajares i Esteso -qualcuna rodada a Mallorca-, el ‘destape’ i tot allò que remogués la sensibilitat del públic -quan més, millor- i l’entorn d’aquelles sales de barri que eren espais de socialització. “Per a nosaltres”, afirmen els autors, “aquest projecte era un compte pendent amb aquest art que tantes d’alegries ens ha donat. Ens fa pena en que s’han convertit les sales de cinema. Multisales sense personalitat, a on es dona més importància a allò que es ven al bar que a com es projecta la pel·lícula”.

A Palma Grindhouse descobrim tot una successió de fets curiosos, anècdotes i situacions surrealistes d’una època en la qual Palma arribà a ser la ciutat de l’Estat amb un major nombre de sales d’estrena per habitant. El llibre de Villafàfila i Navarro inclou abundant material gràfic, sobretot anuncis de pel·lícules publicats a la premsa escrita, als quals eren habituals les exageracions, com a manera de atreure els espectadors.

Pako Navarro (Palma, 1977) és cinèfil, melòman i aficionat al còmic. Ha col·laborat a publicacions com Eros Comix i 40 Putes i va co-dirigir i co-presentar el programa Mondo raruzco a TeleNova. Joan Villafàfila (Palma, 1971) és un apassionat del cinema des de nin. Va estudiar empresarials a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Juntament amb Pako Navarro ha dut a terme xerrades a diverses sales de cinema.


Reciente
Visto
Comentado