Associació Memòria de Mallorca
DEMANDA DAVANT LA DEROGACIÓ DE LA LLEI DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA
Assumpte: Procediment administratiu de cara a una possible derogació de Llei de Memòria i Reconeixements Democràtics
tempsdelamemoria 27/03/2024 - 08:39:58

DEMANDA DAVANT LA DEROGACIÓ DE LA LLEI DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Davant l'anunci del Govern Balear de derogació de la llei de Memòria Democràtica, comencem a calentar motors per posar en marxa possibles procediments i actuacions per defensar els drets de les víctimes i de la ciutadania en general que, si finalment s'elimina aquesta llei, seran suprimits, per això avui mateix hem presentat per Registre a Conselleria competent amb Memòria Democràtica (Conselleria de Presidencia) la següent demanda, esperam la resposta que per llei han de remetre i segons procedirem:

Assumpte: Procediment administratiu de cara a una possible derogació de Llei de Memòria i Reconeixements Democràtics, sol·licitud d'informació i garanties d'audiència com part interessada afectada directament.

Demanda de paralització/suspensió immediata en cas de s'hagi iniciat dit procediment.

Des d'inicis de legislatura el govern actual ha fet públic que derogarà la llei 2/2018, de 13 d'abril, de Memòria i Reconeixements Democràtics de les Illes Balears, però no se'ns ha comunicat oficialment respecte el procediment de derogació de la norma. Norma a la qual ens referim que, cal recordar, fou aprovada per unanimitat de l'arc parlamentari autonòmic -a excepció de l'abstenció de diversos articles- i que, entre d'altres, atorga drets a les víctimes -i als col·lectius de víctimes- de les Illes Balears ocasionades arran del cop d'estat de 1936, drets fonamentats en el dret estatal, comunitari i, sobretot, internacional sorgit arran dels Convenis de Ginebra, dels Tractats Internacionals de la Creu Roja i de la posterior Carta de Nacions Unides i així com de la Declaració Universal dels Drets Humans, i de les successives normes, convenis i tractats internacionals sobre la matèria. Norma que, conjuntament amb la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, foren avalades públicament pel mateix relator especial de Nacions Unides, per a la Veritat, la Justícia, la Reparació i les Garanties de No Repetició, el senyor Fabián Fabioli.

Per aquest motiu, l'Associació Memòria de Mallorca, tal com figura als seus estatuts, com entitat representant que vetlla pels drets de les víctimes del franquisme i dels seus familiars, així com a entitat que, també recollit en els seus estatuts, té entre d'altres els objectius de vetllar, impulsar i promocionar la Memòria Democràtica, com a membre de la Comissió de Fosses i Desapareguts de les Illes Balears, com a membre de la Comissió de Memòria i Reconeixements Democràtics de les Illes Balears, a l'empara de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de l'Administració Pública, de la llei 40/2015, d'1 d'octubre, del Règim Jurídic del Sector Públic, de la llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, dels drets fonamentals protegits a la Constitució Espanyola de 1978, de la llei 20/2022, de 19 d'octubre, de Memòria Democràtica, de la llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la víctima de delicte, així com del dret comunitari i el dret internacional dels Drets Humans, i en sorpresa que encara no se'ns hagi comunicat cap passa, sol·licitam, davant la possibilitat es vulneri algun dels drets reconeguts, com a part interessada, en les lleis anteriorment cidates:

1. Qualsevol documentació i/o expedient relacionat amb el procediment administratiu de la possible derogació de la llei de 2/2018 de Memòria i Reconeixements Democràtics.

2. Informes jurídics i motivació de la possible derogació de la llei 2/2018, de Memòria i Reconeixement Democràtics.

3. Informes jurídics i acta final d'aprovació de la possible derogació de l'òrgan col·legiat de particularitat, on hi han representades entitats memorialistes així com d'organitzacions que representen interessos socials, referida a la Comissió de Memòria i Reconeixements Democràtics, on qualsevol procediment administratiu i normatiu, ja sigui de derogació de la mateixa llei, per a la seva correcta tramitació, ha de ser aprovada per aquesta.

4. Mesures preses per garantir la 'no revictimització' de les víctimes del franquisme, durant i després del procés de la possible derogació llei de 2/2018 de Memòria i Reconeixements Democràtics.

5. Calendarització aproximada sobre l'inici del procediment administratiu -procés pel qual es farà i informes jurídics- i garanties d'audiència dels interessats i interessades en tot el procediment, en el nostre cas, de l'Associació Memòria de Mallorca.

6. Informació sobre els recursos escaients, com a part interessada, en totes les fases del procediment, incloent-hi els recursos a la seva possible la disposició final.

7. Que es demani tota la informació relacionada als departaments jurídics oportuns si fos el cas que la seva possible gestió no depèn única i exclusivament del servei de Memòria Democràtica o de la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears.

Finalment, i només en el cas que el procediment ja s'hagi iniciat DEMANAM la seva paralització URGENT i IMMEDIATA abans es puguin vulnerar els drets de les víctimes del franquisme i dels seus familiars i que, com a part interessada ens pertoquen, així com també se'ns doni resposta, se'ns informi i se'ns garanteixi l'audiència en totes les fases del procediment esmentat.

 

Reciente
Visto
Comentado